Viața urbană pe care o trăim, gadget-urile și tehnologia care ne înconjoară la tot pasul ne fac pe cei mai mulți dintre noi să privim natura ca pe un loc cu totul separat de mediul nostru ambiant de zi cu zi, ca pe un spațiu pe care îl frecventăm numai în situații deosebite, cu ocazia unei excursii sau a unui concediu.
Uităm astfel că de fapt natura este mediul din care provenim și de efectele benefice pe care aceasta le poate avea asupra psihicului și fizicului nostru.
Cei care au cel mai mult de câștigat de pe urma contactului prelungit cu natura sunt copiii, iar beneficiile sunt multiple. Joaca în natură le ofera copiilor posibilitatea să își dezvolte abilități pe care și le dezvoltă mult mai greu jucandu-se în spații închise.
Padurea, spre exemplu, oferă o sursă inepuizabilă de învățare: atatea specii de plante și arbori, atâtea specii de păsări și insecte, culorile felurite ale frunzelor, lumnina ce răzbate printre coroanele copacilor, atâtea sunete și mirosuri deosebite!
Iată care sunt doar câteva dintre beneficiile pe care timpul petrecut în natură le are asupra dezvoltarii copiilor:
Natura este benefică pentru dezvoltarea mulți senzorială – toate simțurile sunt stimulate în egală măsură.
Stări precum curiozitatea, empatia, încrederea, grija față de celălalt, compasiunea se activează în natură.
Copiii care au acces la parcuri și locuri de joacă în aer liber fac mai multă mișcare și în felul acesta prezintă un risc mai mic de a avea probleme legate de greutate.
Copiii care au acces la natură prezintă niveluri reduse de anxietate și depresie și o stimă de sine mai ridicată decât copiii de aceleași vârstă care nu au la fel de mult acces la spații naturale.
Atunci când petrec mai mult timp în mijlocul naturii, copiii conștientizează mai ușor dimensiunea uriașă a lumii în care traim și astfel percep gravitatea propriilor probleme ca fiind mult mai mică față de lumea exterioara.
Persoanele care au avut contact cu natura în copilărie sunt mai predispuse să aibă atitudini de protejare a naturii.
Timpul petrecut în aer liber scade riscul de miopie. Un studiu efectuat in Australia, intre 2003-2005, pe aproximativ 4000 de copii cu vârste între 6 si 12 ani, a reliefat 3 tipuri de activități în care este implicată vederea: la distanță mică (cititul și desenatul), la distanță medie (privitul la TV sau folosirea calculatorului) și la distanță mare (sport în aer liber, mers cu bicicleta). Concluziile studiului au arătat că frecvența miopiei, la copii de aceeași vârstă, era cu atat mai scăzută cu cât timpul petrecut în natură era mai ridicat și viceversa.
Asadar, petrecerea catorva ore în mijlocul naturii nu trebuie să reprezinte o activitate singulară, o dată la câteva luni, căci lipsa contactului regulat cu natura poate avea efecte nedorite asupra dezvoltarii copiilor noștri.